Austrija
Zabavni park Minimundus u Klagenfurtu – svet u malom

Zabavni park Minimundus u Klagenfurtu – svet u malom

Jedna od mojih najvećih želja je da posetim što više različitih destinacija, obiđem što više zemalja i zanimljivih mesta; upoznam različite ljude i kulture, uživam u lokalnim jelima… Malo stvari me u životu čini tako srećnom kao kada putujem.

Zato stalno istražujem nove mogućnosti za putovanjа, nove ponude, mesta i atrakcije, uklapam sa slobodnim danima. Kada odemo na neku novu destinaciju, uvek razmotrim sta bismo sve od atrakcija u okolini mogli da obiđemo.

Zabavni park Minimundus – svet u malom

A da li možete da zamislite da postoji mesto gde većinu svetski poznatih atrakcija možete videti odjednom? Zvuči neverovatno, zar ne? Ali nije.

Nadomak austrijskog grada Klagenfurta nalazi se veoma interesantan zabavni park, “Minimundus” ili mali svet, svet u malom.

Park minijatura, koji će podjednako oduševiti i odrasle i decu, pruža vam mogućnost da za jedan dan “obidjete” ceo svet i vidite brojne svetski poznate građevine – zgrade, mostove, železnice, dvorce, manastire, rafinerije… i saznate mnoge interesantne činjenice o svakoj od njih.

zabavni park Minimundus - Klagenfurt
Minimundus – Klagenfurt

Poseta ovom parku nesumnjivo će vam doneti dan pun uživanja, vašoj deci beskrajnu radost i zabavu, a možete povesti i svog ljubimca (psima je dozvoljen ulaz).

Najlepše doba za posetu parku je u proleće, kada ćete moći da uživate i u olistalom drveću i šarenilu i mirisu cveća zasadjenom u parku, a pri tome vreme neće biti još uvek previše toplo, kao što je u letnjim mesecima.

Imperial museum, Petropolis, Brazil, zabavni park Minimundus
Imperial museum, Petropolis, Brazil

Gde se nalazi Minimundus?

Klagenfurt (ranije Celovec) se nalazi u južnom delu Austrije, u pokrajini Koruška, čije je upravno i kulturno središte. Udaljen je oko 150 km od Graca, dok je od glavnog grada Austrije, Beča, udaljen 380 km.

Zabavni park “Minimundus” nalazi se oko 5 km od centra Klagenfurta, u neposrednoj blizini jezera Worthersee. Ovaj park je lako posetiti i ukoliko boravite u Sloveniji, jer je udaljen samo 25 km od slovenačke granice, od Ljubljane vam je potrebno oko sat i 15 minuta vožnje kolima, a od jezera Bled nešto manje od sat vremena.

Nekoliko činjenica o istoriji parka

Izgradnja parka počela je još davne 1958. godine, u početku je bilo 20 minijatura, a prvobitno ime bilo je “Minieurop”, jer se radilo o modelima evropskih građevina. Kasnije je ime promenjeno u “Minimundus”. Park je počeo sa radom 3. jula 1959. godine i za preko 60 godina postojanja zabeležio milionske posete.

Kompleks se danas proteže na neverovatnih 26.000 m2, sastoji se od zatvorenog i otvorenog dela, a ispred ulaza se nalazi ogroman parking. U vreme praznika ili vikenda, gužva je velika. Zato je moj savet da poranite, jer osim slobodnog mesta za parkiranje, ovde će vam biti neophodan ceo dan kako biste obišli sve „znamenitosti“.

zabavni park Minimundus- Parthenon, Athens
Minimundus – Parthenon, Athens

Koliko košta ulaz u park?

Cena ulaznice u “Minimundus” iznosi 19,50e za odrasle, deca od 6 – 15 godina plaćaju ulaz 9e, dok deca mlađa od 6 godina ne plaćaju. Osim toga, postoje posebne cene za organizovane grupe i specijalne ture, o čemu se možete informisati na njihovom zvaničnom sajtu – minimundus.at, kao i o radnom vremenu parka.

Šta vam nudi zatvoreni deo parka?

U zatvorenom delu parka, koji se prostire na 1.500 m2, kroz mnoge interaktivne sadržaje, otkrićete svet na sasvim neobičan način. Možete osetiti vožnju avionom ili vozom u simulatoru, odgledati film u 4d bioskopu ili isprobati vožnju mini kuperom.

Takođe, možete se spuštati niz tobogan, oprobati u fudbalskim veštinama i još mnogo toga. Ovaj deo je za posetioce otvoren tokom cele godine.

zabavni park Minimundus simulator aviona
Zatvoreni deo – simulator aviona
zabavni park Minimundus simulator aviona
Spremni za poletanje – kao u pravom avionu

Zabava u otvorenom delu parka

S druge strane, u otvorenom delu parka “Minimundus”, kao što samo ime nagoveštava, nalazi se preko 160 modela najpoznatijih svetskih građevina iz preko 50 zemalja. Modeli su verne replike originala i urađene su u razmeri 1:25, uglavnom od materijala koji su korišćeni prilikom gradnje originalnih građevina.

Ovaj deo parka, za razliku zatvorenog dela, svoje goste prima od početka aprila do kraja oktobra.

Prilikom posete parku imaćete prilike da, između ostalih, vidite Taj Mahal u Agri, Tower bridge u Londonu, zgradu opere u Sidneju, katedralu Sagrada Familia u Barseloni, čuveni Ajfelov toranj u Parizu, Partenon u Atini, kineski zid i mnoge druge građevine. Sve neznatno udaljeno jedno od drugog, isprepletano železnicama Austrije i drugih zemalja.

Sidney Opera House , zabavni park Minimundus
Sidney Opera House
Eiffel Tower, Paris, zabavni park Minimundus
Eiffel Tower, Paris

Plan obilaska parka

Kako se ne biste izgubili u ovom „malom svetu“, atrakcije su obeležene brojevima, tako da u obilazak idete prateći redni broj svake od njih.

Takođe, na stazi kojom se krećete nacrtane su strelice u kom pravcu treba da idete. Naravno, modele možete obilaziti i sopstvenim redom, ali možete doći u situaciju da neku od atrakcija propustite, prođete je sa druge strane ili je jednostavno ne vidite.

Osim što ćete videti izgled samih građevina do najsitnijih detalja, na tabli sa kratkim opisom i rednim brojem, možete pročitati o kojoj građevini se radi i gde se nalazi, kao i ostale važne i zanimljive informacije i podatke o svakoj. Sve to je ispisano na nemačkom, engleskom, italijanskom i slovenačkom jeziku.

Taj Mahal, Agra, India, zabavni park Minimundus
Taj Mahal, Agra, India
Dvorac Nojšvanštajn, Nemačka
Dvorac Nojšvanštajn, Nemačka
Piramide El Castillo, Chichen Itza, zabavni park Minimundus,
El Castillo, Chichen Itza

Osim toga, odmah ćete moći da proverite svoje znanje. Na tabli u obliku šešira nalazi se kviz sa pitanjima i ponuđenim odgovorima, pa ćete se dodatno zabaviti odgovarajući na ista.

Galata kula, Istanbul
Galata Tower, Istanbul
minimudus
Tabla u obliku šešira – proverite svoje znanje

Šetnjom kroz park videćete razliku u veličini građevina i na taj način ćete moći da uporedite i koliko se njihova veličina razlikuje u stvarnosti. Iako smo je videli uživo, nas je iznenadila veličina katedrale Sagrada familia u odnosu na druge modele građevina.

Najviši model u parku je model telekomunikacionog tornja koji predstavlja simbol Kanade – CN Tower koji se nalazi u Torontu, u visini od 23 metra. Njegova stvarna visina iznosi 553 metra.

Najlepši modeli parka

Modeli koji su nama lično bili najlepši i fascinirali nas u ovoj avanturi obilaska sveta za jedan dan su:

  • Sagrada Familia, Barselona
  • Tower bridge, London
  • Borobudur Temple, Indonezia
  • Rafles hotel, Singapur
  • Imperial Museum, Petropolis, Brazil
  • Saint Basil’s Cathedral, Moscow, Russia
  • Palazzo Vecchio, Florence
  • Brussels Town Hall
Katedrala Sagrada Familia u Barseloni
Sagrada Familia, Barselona
Tower Bridge u Londonu
Tower Bridge, London
Palazzo Vecchio, Florence
Palazzo Vecchio, Florence
Hram Vasilija Blaženog, Moskva
Saint Basil’s Cathedral, Moscow, Russia
Rafles hotel, Singapur
Rafles hotel, Singapur
Brussels Town Hall
Brussels Town Hall

Sve što je imalo veze sa vozovima, automobilima ili drugim prevoznim sredstvima najviše je okupiralo pažnju našeg četvorogodišnjaka. Bio je u stanju i po pola sata da prati gde se voz kreće i definitivno je najviše uživao u ovom delu zabavnog parka.

Minimundus - Klagenfurt
Minimundus – Klagenfurt
Minimundus - Klagenfurt
Minimundus – Klagenfurt

Znamenitosti Srbije u Minimundusu

Na ovom zanimljivom putovanju oko sveta, možete posetiti i Srbiju. Pod rednim brojem 77 predstavljen je model Studenice, manastira Srpske pravoslavne crkve. Manastir Studenica jedan je od najlepših manastira srednjeg veka, koji je 1186. godine osnovao srpski župan Stefan Nemanja. Odmah pored ovog modela predstavljena je još jedna odlika naše zemlje, čuvena Pančićeva omorika.

Manastir Studenica, Srbija
Manastir Studenica, Srbija
Tabla sa kratkim opisom manastira Studenice
Tabla sa kratkim opisom manastira Studenice
Pančićeva omorika
Pančićeva omorika

Ovde ćete moći da vidite još mnogo fascinantnih modela svetskih građevina, a definitivno dve koje se izdvajaju od drugih i vrede svake pažnje su minijature vatikanske Bazilike Sv. Petra i Borobudur Temple u Indoneziji. Bazilika Sv. Petra je 1990. godine predstavljena kao najskuplji model u parku, njena izgradnja trajala je šest godina, a koštala neverovatnih 730.000 evra.

S druge strane, model koji je sačinjen od najosetljivijeg materijala, bazalta je model najvećeg budističkog hrama na svetu, Borobudur Temple u Indoneziji.

Bazilika Sv. Petra
Bazilika Sv. Petra, Vatikan
Borobudur Temple, Indonezija
Borobudur Temple, Indonezija

Još mnogo predivnih građevina nalazi se u ovom parku. Vama ostaje da ne propustite priliku da isti posetite ukoliko budete u mogućnosti. Definitivno vredi odvojiti vreme za obilazak “Minimundusa”. Saznaćete i naučiti mnogo i uživati još više.

Mesto za odmor na kraju putovanja

Ovo divno putovanje završavamo odmorom i ručkom u restoranu koji se nalazi u sklopu parka. Restoran je sa letnjom baštom, prostran, pogodan za pauzu ili odmor nakon celodnevnog obilaska ovog veoma interesantnog i neobičnog „malog sveta“.

Na izlazu iz parka se nalazi i suvenirnica, gde možete odabrati magnet, šolju, knjigu, slagalicu i druge suvenire za uspomenu.

Zabavni park “Minimundus” posetili smo u povratku iz predivnog Salcburga, a u ovom postu možete pročitati kojih je to 10 znamenitosti koje su me najviše oduševile u ovom gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *