Italija
Šta obići u Firenci za jedan dan – mojih 8 predloga

Šta obići u Firenci za jedan dan – mojih 8 predloga

Firenca – glavni grad pokrajine Toskana jedna je od najposećenijih lokacija u ovom delu Italije. Ovaj veličanstveni grad kolevka je renesanse i dom brojnih muzeja, skulptura na otvorenom i predivnih palata. Firenca je možda i najpoznatija po čuvenoj porodici Mediči. Porodica bankara koja je vladala Firencom od XIV do XVIII veka nesumnjivo je izvršila ogroman uticaj na ovaj grad zadivljujuće arhitekture. Brojne su znamenitosti koje vredi posetiti i potrebno je bar nekoliko dana da obiđete ovu lepoticu Toskane. Međutim, ukoliko se, kao i mi, nađete u ovom predivnom gradu na jedan dan, ovo su moji predlozi šta obići u Firenci za tako kratko vreme:

  • Stari most (Ponte Vecchio)
  • Fontana del Porcellino
  • Trg Sinjorija (Piazza della Signoria) i palata Vekio (Palazzo Vecchio)
  • Lođa Lanzi (Loggia della Lanzi)
  • Neptunova fontana (Fontana del Nettuno)
  • Galerija Ufici (Galleria degli Uffizi)
  • Firentinska katedrala (Cathedral of Santa Maria del Fiore) i trg pored katedrale (Piazza del Duomo)
  • Ulice Firence
Pogled sa Starog mosta na reku Arno
Firenca – pogled sa Starog mosta na reku Arno

Parking u Firenci i ZTL

Pre nego što posebno opišem svaku od lokacija, napisaću par reči o dolasku kolima i parkiranju u Firenci.

Baza za obilazak Toskane bio nam je Montekatini Alto, stari grad na brdu iznad mesta Montekatini Terme. Udaljenost od Montekatini Alta do Firence iznosi oko 60 km i ukoliko nema gužve na putu, što je u Italiji skoro pa nemoguće, do Firence se stiže za manje od sat vremena vožnje.

Međutim, parkiranje u Italiji, ne samo u Firenci, je ogroman problem, posebno u vreme sezone letnjih odmora. Imali smo sreće da nađemo slobodno parking mesto u javnoj garaži koja se nalazi vrlo blizu istorijskog centra i svih znamenitosti koje vredi obići u Firenci. Reč je o “Interparking garage Europa”, (lokacija garaže je Borgo Ognissanti, 96, 50123 Firenze). Garaža je otvorena od 6 sati ujutru do 2 sata posle ponoći. Cena parkinga za ceo dan iznosi 30e, dok ukoliko ostanete manje od devet sati cenu ćete platiti po satu i to prema cenovniku koji je izložen na ulazu u garažu.

Ono o čemu morate voditi računa ukoliko kolima dolazite u Firencu je da ne uđete u ZTL, limitiranu zonu saobraćaja. Radi se o ulicama gde bez posebne dozvole ne smete voziti, a kazne za to su veoma visoke. Pre ulaza u takvu zonu postoji znak upozorenja da je prolaz zabranjen. Više o tome možete pročitati na sajtu visitflorence.com.

Nakon što smo parkirali auto, uživanje u razgledanju Firence – muzeja na otvorenom moglo je da počne. Ovo je 8 lokacija koje smo mi posetili prilikom obilaska Firence.

1. Stari most na reci Arno (Ponte Vecchio)

Šetnju i obilazak znamenitosti započeli smo pored reke koja protiče Firencom, reke Arno, da bismo stigli do čuvenog Starog mosta iz XIII veka. Ponte Vekia, jednog od simbola Firence. Stari most, koji se sastoji od tri luka, sagrađen je 1345. godine i iako je više puta pretilo urušavanje on već vekovima odoleva vremenu.

Na sredini mosta nalazi se bista Benvenuta Čelinija, italijanskog vajara, zlatara, pisca, muzičara i vojnika. Pored ovog spomenika turisti su počeli da postavljaju katance na ogradi, a zatim ključeve istih bacaju u reku Arno, verujući u večnu ljubav. Međutim, da bi se sprečilo oštećenje mosta, gradske vlasti su počele da za to naplaćuju kazne.

Stare, i već oronule kućice, odličje su ovog mosta. Nekada ribarnice, mesare i radnje raznih drugih proizvoda zatvorene su nakon Dekreta Ferdinanda I od 1593. godine, od kada je dozvoljeno da na mostu budu samo zlatare i juvelirnice. Danas se tu nalaze radnje najpoznatijih svetskih i italijanskih zlatara. Tako da, ukoliko želite da vidite najlepše komade nakita, prodjite ovim čuvenim mostom u Firenci.

Šta obići u Firenci - Ponte Vekio
Šta obići u Firenci – Ponte Vekio
Stari most - Firenca
Ponte Vekio – Firenca
Bista Benvenuta Čelinija na starom mostu
Bista Benvenuta Čelinija na Starom mostu

2. Fontana del Porcellino

Nakon što smo prošetali Starim mostom uputili smo se ka fontani, koja se nalazi na oko 200 metara udaljenosti od starog mosta odnosno samo par minuta hoda. Fontana del Porcellino, na lokaciji Piazza del Mercato Nuovo, u obliku je divljeg vepra iz čijih usta teče voda. Veruje se da će svako ko protrlja njušku i ubaci novčić u usta vepra, imati sreće i vratiti se u Firencu.

Međutim, nemojte da vas začudi ukoliko prođete pored ove lokacije, a ne vidite fontanu. Gužva je velika i mnogobrojni turisti čekaju svoj red ispred nje, a kako se nalazi pored pijace, lako je možete zaobići.

Fontana del Porcellino
Šta obići u Firenci – Fontana del Porcellino
Fontana del Porcellino
Fontana del Porcellino

3. Trg Sinjorija (Piazza della Signoria) i palata Vekio (Palazzo Vecchio)

Nakon što smo okušali sreću kod fontane del Porcellino, obilazak smo nastavili ka Trgu Sinjorija. Posle lagane šetnje ulicama Calimala i Vacchereccia, nekih 150 metara od fontane, između velelepnih fasada okolnih zgrada ukazala se jedna od najlepših građevina u Firenci. Palata Vekio (Palazzo Vecchio) ili Stara palata.

Palata Vekio, sa čijom gradnjom se počelo 1299. godine, danas je gradska većnica. U prošlosti je imala veliku političku važnost, posebno do 1565. godine kada se uprava seli u palatu Ufici, a potom i u palatu Piti. Tokom srednjeg veka u palati je zasedala Sinjorija grada Firence, vladajući organ Firentinske republike.

Čak i ako niste sigurni o kojoj građevini se radi, prepoznaćete je po visokom tornju koji se izdiže iznad okolnih zgrada, ali i po gužvi ispred same palate. Ovo iz razloga jer se ispred nje nalazi kopija čuvene statue Mikelandjelovog Davida, koja privlači brojne turiste željne da je vide i fotografišu se za uspomenu. Original ove statue, visoke 5 metara, koju je Mikelandjelo isklesao u mermeru u periodu od 1501. do 1504. godine, čuva se u Galeriji Akademija u Firenci.

Trg Sinjorija
Šta obići u Firenci – Trg Sinjorija
Palata Vekio
Palata Vekio
Statua Mikelanđelovog Davida
Statua Mikelanđelovog Davida
Statua Mikelanđelovog Davida
Statua Mikelanđelovog Davida

4. Lođa Lanzi (Loggia della Lanzi)

Još uvek smo na trgu Sinjorija. Mali predah pravimo kako bismo izabrali neki od suvenira, neizostavni magnetić, a ovog puta naš mališan bira drvenog Pinokija, suvenir koji se na svakom koraku može kupiti u ovom gradu.

Desno od Palate Vekio, na samom uglu, nalazi se Lodja Lanzi (Loggia della Lanzi). Terasa sa visokim impozantnim lukovima napravljena je između 1376. i 1382. godine za potrebe održavanja javnih ceremonija Firentinske republike. Svojevrsni muzej na otvorenom sa fascinantnim skulpturama. “Persej sa glavom meduze”, Benvenuta Čelinija, “Otmica (silovanje) Sabinjki”, Đambolonje, njegovo delo “Herkules i Kentaur Nesus” i druga dela, svakodnevno privlače pažnju i divljenje turista koji posete Firencu.

Jedina skulptura koja je izložena u originalu je statua vajara Benvenuta Čelinija “Persej sa glavom meduze”, ujedno i jedina izrađena od bronze, dok su ostale napravljene od mermera. S obzirom na to da se radi o skulpturama na otvorenom možete im se diviti izbliza i uočiti svu fascinantnost izrade i brojne detalje na njima.

Na svakom uglu ovog trga možete se diviti lepoti firentinske arhitekture.

Persej sa glavom meduze - jedina skulptura u originalu
Persej sa glavom meduze – jedina skulptura u originalu
Otmica (silovanje) Sabinjki
Otmica (silovanje) Sabinjki

5. Neptunova fontana (Fontana del Nettuno)

Na trgu Sinjorija nemojte propustiti da se osvežite pored Neptunove fontane (Fontana del Nettuno), dela arhitekte Bartolomea Ammanatija iz 1565. godine, sa likom boga Neptuna na vrhu. Izgradnju fontane naručio je 1559. godine veliki vojvoda Toskane Kozimo I de Mediči da proslavi venčanje svog sina Frančeska Medičija sa velikom vojvotkinjom Joanom od Austrije.

Šta obići u Firenci - Neptunova fontana
Šta obići u Firenci – Neptunova fontana
Šta obići u Firenci - Neptunova fontana
Neptunova fontana

6. Galerija Ufici (Galleria degli Uffizi)

Iako nisam neko ko se previše razume u umetnost, na mojoj listi šta obići u Firenci, neizostavno se našla i Galerija Ufici. Dela Djota, Mikelanđela, Botičelija, Leonarda i drugih slavnih umetnika izložena su u jednom od najpoznatijih muzeja na svetu, impozantnoj Galleria degli Uffizi.

Prvobitna namena bila je da zgrada (koja je sagrađena za vreme vladavine Kozima I de Medičija) služi za biroe i ministarstva Firentinske republike (sama reč ufizzi znači biro). Međutim, tokom vremena ovde su počela da se čuvaju umetnička dela koje je posedovala porodica Mediči. Galerija je za javnost otvorena 1769. godine, dok je vek kasnije proglašena nacionalnim muzejem. Danas predstavlja jednu od najvećih riznica renesansnih dela.

Kako pre dolaska u Toskanu nismo znali tačan dan kada ćemo posetiti Firencu, karte smo kupili na licu mesta. Za dvoje odraslih cena karata je iznosila 52e, dok za dete (6 godina) nismo plaćali. Gužve su velike, kao uostalom i u celoj Firenci. Za kupovinu karata i ulazak u muzej čekali smo oko 45 minuta. Ukoliko posetu Firenci planirate par dana ranije ili u gradu boravite nekoliko dana, moj predlog je da ulaznice kupite unapred i to preko zvaničnog sajta muzeja Official ticketing page | Uffizi Galleries. Tako nećete čekati u redu za karte, a možete uzeti i kombinovanu ulaznicu i za druge lokalitete.

Iskoristili smo najtopliji deo dana za uživanje u vrhunskim delima renesanse umetnosti. “Rađanje Venere” i “Proleće” Botičelija, “Poklonjenje mudraca” Leonarda da Vinčija, Karavađova “Meduza” i mnoga druga dela, u kojima će poznavaoci umetnosti, ali i svi ostali posetioci uživati.

Poseban deo Galerije predstavlja Tribina (The Tribune). Ovde ne možete ući, već samo pored otvorenih vrata pogledati neka od najznačajnijih dela iz kolekcije porodice Mediči, koja su izložena u ovoj osmougaonoj prostoriji.

"Proleće" Botičeli
“Proleće” Sandro Botičeli
Niobe s room - deo Galerije Ufici
Šta obići u Firenci – Ufici
Galerija Ufici
Galerija Ufici
The Tribune in the Uffizi
The Tribune in the Uffizi

7. Firentinska katedrala (Santa Maria del Fiore) i trg (Piazza del Duomo)

Posle obilaska galerije i kratkog predaha za ručak, obišli smo fascinantnu firentinsku katedralu, Santa Maria del Fiore i trg pored katedrale (Piazza del Duomo). Ogromna gotička katedrala sa crvenom kupolom duga je 153 m, a sa njenom izgradnjom se počelo krajem XIII veka. Dizajnirao ju je Arnolfo di Kambio. Kako se nalazi u samom centru grada, a i zbog njene veličine, nije moguće uslikati je celu.

Pored katedrale, na trgu Duomo nalazi se i impresivni zvonik, Đotov zvonik, do čijeg vrha se možete popeti stepenicama. Ulaz se naplaćuje, a da biste uživali u panoramskom pogledu na Firencu potrebno je da se popnete uz 414 stepenika.

Takođe, na istom trgu nalazi se i osmougaona Krstionica Sv. Jovana, koja je sagrađena između 1059. i 1128. godine i predstavlja jednu od najstarijih građevina u Firenci.

Brojni ulični umetnici prodaju svoja dela oko katedrale. Osim toga, u blizini trga Duomo, postoji i veliki broj poslastičara, radnji, restorana, štandova sa suvenirima.

Šta obići u Firenci - katedrala
Šta obići u Firenci – katedrala
Šta obići u Firenci - katedrala
Šta obići u Firenci – katedrala
Đotov zvonik
Đotov zvonik
Krstionica

8. Ulice Firence

Kao posebnu “znamenitost”, izdvojila sam i predivne, šarmantne ulice Firence i arhitekturu ovog veličanstvenog grada Toskane.

Uske, prelepe i raskošne, ulice Firence pričaju priču i pripovedaju istoriju jednog od najlepših gradova sveta. Osim značajnih lokaliteta koje treba obići u Firenci, upotpunite vreme i samom šetnjom gradom, između visokih zgrada, pored reke Arno, preko mostova.

Verujem da ćete uživati i da ćete sigurno poželeti da se jednog dana ovde vratite.

Ulice Firence
Šta obići u Firenci – ulice grada
Ulice Firence
Ulice Firence
Ulice Firence

Na kraju, moj predlog je da ukoliko imate vremena, obiđete i palatu Piti i vrtove Boboli. Reč je o umetničkoj galeriji, u kojoj se nalazi sedam muzeja. Mi smo se samo prošetali do zgrade palate Piti, koja se od Starog mosta nalazi na 10 minuta hoda, ali sa druge strane reke Arno u odnosu na napred pomenute lokalitete. Međutim, pošto smo prednost dali obilasku Galerije Ufici, posetu ovom itekako značajnom lokalitetu Firence ostavili smo za drugi put, kada ćemo, nadam se, imati više dana za razgledanje ovog čarobnog grada.

Palata Piti
Palata Piti

Ovo je bilo mojih 8 predloga šta obići u Firenci ako se nađete ovde na jedan dan. Svi nabrojani lokaliteti nalaze se na pešačkoj udaljenosti jedni od drugih, kao i od garaže gde smo se parkirali. Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i mojih 10 predloga šta obići u Salcburgu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *