Italija
Čarobna Toskana – šta obići za 5 dana

Čarobna Toskana – šta obići za 5 dana

Italijanska pokrajina Toskana jedna je od najposećenijih regija ove države. Poznata je po veličanstvenim pejzažima (zaštićeni predeli poznati kao tzv.”kulturni pejzaži”), brojnim vinogradima i prelepim gradovima, a najveći i glavni grad je Firenca. Mnogo je predivnih predela i gradova koje možete obići u Toskani. U ovom postu pisaću vam o onim lokacijama koje smo mi obišli za pet dana, koliko smo imali na raspolaganju za obilazak ove čarobne oblasti Italije.

Toskanu smo posetili nakon povratka sa letovanja na Sardiniji. Put na Sardiniju kolima i trajektom, kao i sve oko organizacije letovanja, opisala sam u posebnom postu. Ukoliko planirate putovanje na Sardiniju, možete pronaći sve informacije u vezi toga.

Pre nego što smo stigli u luku u Livornu, odakle smo noćnim trajektom putovali za Olbiu, par sati smo odvojili za posetu Pizi i čuvenom Krivom tornju. Ovaj šarmantni gradić se od Livorna nalazi na samo pola sata vožnje i bio nam je odlična opcija za predah pre ulaska na trajekt.

Šta obići u Toskani – Piza

Piza je upravno sedište istoimene provincije i nalazi se na zapadu Toskane. Jednim delom ova provincija izlazi na Tirensko more. Krivi toranj je najpoznatija atrakcija Pize i lokacija koju godišnje poseti ogroman broj turista iz svih delova sveta. Krivi toranj je zapravo zvonik Katedrale u Pizi i nalazi se na trgu Campo dei Miracoli.

Izgradnja je započela 1173. godine, ali je ubrzo nakon početka izgradnje zvonik počeo da se krivi. Nakrivljenost tornja posledica je mekog tla na kome je građen, a razlika između više i niže strane iznosi skoro ceo metar. Zvonik ima 294 stepenika i možete se popeti do vrha.

Zbog ograničenog vremena i kiše koja je padala, nismo se peli na vrh tornja, ali smo iskoristili da prošetamo divnim ulicama grada. Šarene fasade kuća u centru unosile su vedrinu, čak i po tmurnom vremenu.

Ukoliko u Pizu dolazite kolima, u neposrednoj blizini trga Miracoli se nalazi parking, koji se plaća. Suvenire možete kupiti na brojnim štandovima pored trga. Piza je prelepa i ako se pitate šta obići u Toskani, neka ovaj zanimljivi grad obavezno bude na vašem spisku.

Šta obići u Toskani - krivi toranj u Pizi
Šta obići u Toskani – krivi toranj u Pizi
krivi toranj u Pizi
Najčešća poza za slikanje – turisti koji “pridržavaju” toranj
Piza
Ulicama Pize, nedaleko od krivog tornja

Šta obići u Toskani – Montekatini Alto

Nakon što smo sedam dana uživali u prelepom Algeru, plan je bio da još pet dana provedemo u Toskani. Kada smo rezervisali smeštaj, znali smo da će to biti u Montekatini Termama, ali nam lokacija smeštaja u samom mestu nije bila od presudnog značaja. Vodili smo se time da će to biti samo baza za obilazak Toskane, pa nismo ni obratili pažnju gde se smeštaj tačno nalazi.

Kako smo se samo iznenadili kada nas je navigacija, umorne nakon dugog puta sa Sardinije i po mrklom mraku, uskim uličicama odvela visoko iznad samih Termi, u stari grad opasan zidinama, Montekatini Alto.

Međutim, ova nas je “greška” koštala toga da osetimo čaroliju starog grada, uživamo u veličanstvenom pogledu na Montekatini Terme, prisustvujemo tradicionalnom festivalu “Oltre la rocca” koji se baš tog vikenda održavao u Montekatini Altu i osetimo divnu atmosferu, uz razne muzičke i scenske performanse.

Bili smo smešteni u staroj kući u samom centru mesta, čija unutrašnjost podseća na vile iz italijanskih serija, a mesto nam se toliko dopalo da smo odlučili da jedan dan ostanemo tu i ne idemo u obilazak drugih gradova, upijajući svu njegovu lepotu. Smeštaj smo rezervisali preko bookinga u ovoj vili u Montekatini Altu.

Preko dana mirno, u večernjim satima ovo mesto sakriveno iza zidina postaje živo, prepuno gostiju u restoranima i oko malog trga u centru. Moja velika preporuka je da kada obilazite Toskanu, svratite i osetite atmosferu Montekatini Alta, posebno uveče. Sa Montekatini Termama povezano je i liftom – uspinjačom (Funicolare di Montekatini). Lift ide na svakih pola sata i cena povratne karte je 7,5e za odrasle, dok za decu (6-10) iznosi 4e.

Montekatini Alto
Šta obići u Toskani – Montekatini Alto
Montekatini Alto, centar
Montekatini Alto
Ulica u Montekatini Altu
Montekatini Alto
Restoran Platea

Šta obići u Toskani – Sijena

Nezaobilazna stanica svakog turiste prilikom posete Toskani svakako je čudesna Sijena, sa jednom od najlepših katedrala. Skoro ceo jedan dan odvojili smo da uživamo u građevinama srednjevekovnog grada u Sijeni. Od Montekatinija udaljena je oko 120 km ili nešto više od sat vremena vožnje kolima.

Izvan zidina izuzetno očuvanog starog grada, na 10ak minuta pešaka, parkirali smo auto na prostranom besplatnom parkingu, a zatim krenuli u obilazak. Iako je bilo leto i velike vrućine, uske ulice između visokih zgrada pružale su hlad, tako da je bilo prijatno šetati. Osim toga, sve znamenitosti se nalaze na neznatnoj udaljenosti jedne od drugih.

Obilazak Sijene započeli smo od bazilike Svetog Domenika, gotičke crkve na samom ulazu u stari grad. Podignuta između 1226. – 1265. godine, bazilika čuva nekoliko mošti Svete Katarine Sijenske, koja je živela u ovom gradu.

Potom smo prolazom kroz zanimljive sijenske ulice došli do trga Salimbeni, koji uokviruju palata Salimbeni, nekadašnje sedište najstarije banke u Evropi, i palata Tolomei. Na samom trgu možete uočiti kip vučice koja je rodila Romula i Rema. Reč je o jednom od simbola Sijene, koji ćete videti na mnogim mestima u gradu. Prema legendi, Sijena je dobila naziv prema jednom od sinova Rema, Seniusu.

Bazilika Svetog Domenika
Šta obići u Toskani – Bazilika Svetog Domenika
Bazilika Svetog Domenika
Sijena, Bazilika Svetog Domenika
Sijena
Šetnja kroz Sijenu
Trg Salimbeni, Sijena
Šta obići u Toskani – Trg Salimbeni, Sijena

Trg Kampo

Šetajući dalje predivnim ulicama došli smo do najpoznatije lokacije u gradu, trga Kampo (Piazza del Campo). Velelepni trg u obliku školjke glavni je gradski trg i istorijski centar Sijene. Na ovom mestu sve vrvi od života, mnogi turisti prave predah od šetanja u nekom od brojnih restorana koji ga okružuju ili čak sedeći na pločniku na trgu.

Zgrada koju ćete bez sumnje ovde uočiti je Palazzo Pubblico, gradska kuća u Sijeni. Pored gradske kuće, čija je izgradnja počela 1297. godine, uzdiže se toranj Manđa (Torre del Mangia), zvonik visine 102 m. Izgrađen je u periodu od 1338. – 1348. godine i drugi je po visini toranj u Italiji. Na sredini trga nalazi se i Fontana sreće (Fonte Gaia) iz 1419. godine, sa zanimljivim skulpturama.

Ono po čemu je trg Kampo takođe poznat jesu trke konja (Palio di Siena). Ove trke održavaju se dva puta godišnje, u toku leta, i to 2. jula i 16. avgusta i traju maksimum 90 sekundi, a na hiljade posetilaca dođe da prati ovaj događaj. Trka se odvija tako što deset konja sa jahačima, koji jašu bez sedla, kruže oko trga na kome je posut debeo sloj zemlje. Da bi konj pobedio u trci, nije neophodno da cilj prođe sa jahačem.

Trg Kampo, Sijena
Šta obići u Toskani – Trg Kampo, Sijena
Trg Kampo, Sijena
Brojni restorani nalaze se na trgu
Gradska kuća i toranj Manđa , Sijena
Gradska kuća i toranj Manđa

Sijenska katedrala

Nakon predaha na trgu Kampo i osveženja sladoledom nastavili smo ka sijenskoj katedrali na istoimenom trgu (Piazza del Duomo). Fascinantna i spolja i iznutra, ova gotička katedrala sagrađena je 1348. godine. Jedna od najlepših koju su moje oči videle, pod odsjajem sunca izgleda kao da je optočena zlatom. Unutrašnjost katedrale poznata je po veličanstvenim mozaicima, koji krase njene podove.

Ulaz se naplaćuje, a u zavisnosti od toga šta sve želite da obiđete, zavisiće i cena ulaznice. Mi smo, osim unutrašnjosti katedrale, obišli i biblioteku Piccolomini u sklopu iste.

Sijenska katedrala
Šta obići u Toskani – sijenska katedrala
Sijenska katedrala
Piazza del Duomo
Sijenska katedrala
Podni mozaici
Sijenska katedrala
Sijenska katedrala

San Điminjano

Nedaleko od Sijene, na nekih 40 kilometara, nalazi se grad tornjeva, San Điminjano. Nekada je ovaj srednjevekovni gradić bio dom 72 tornja, koje su podigle porodice koje su vladale gradom, dok je danas očuvano njih 14. Kako smo u San Điminjano išli nakon Sijene, nismo imali previše vremena za obilazak.

Prošetali smo ulicama San Điminjana do jednog od glavnih trgova, Piazza della Cisterna, u čijem centru se nalazi bunar, koji je bio nekada bio glavni izvor snabdevanja vodom za stanovnike grada. Na samom trgu pažnju će vam privući i Gelaterija Dondoli, dobitnik priznanja za najbolji sladoled na svetu. Prepoznaćete je po tome što se ispred radnje uvek čeka red, dok vas unutra mame najraznovrsniji ukusi sladoleda.

Pored glavnog gradskog trga nalazi se i Piazza Duomo i crkva Collegiata di Santa Maria Assunta (poznata i kao Duomo di San Gimignano), na čijim širokim stepenicama brojni turisti traže predah od šetnje.

San Điminjano poznat je i po belom vinu Vernaccia di San Gimignano, koje se pravi od sorte grožđa vernaccia proizvedenog u gradu i okolini.

San Điminjano
Šta obići u Toskani – San Điminjano
San Điminjano
Grad tornjeva
Gelaterija Dondoli, dobitnik priznanja sa najbolji sladoled na svetu
Gelaterija Dondoli, dobitnik priznanja sa najbolji sladoled na svetu
San Điminjano
Piazza Duomo i pogled na crkvu kroz pasaž

Bio je ovo jedan uzbudljiv i sadržajan dan, nakon čega smo se vratili u vilu na brdu kako bismo odmorili za sutrašnji dan i njeno veličanstvo – Firencu.

Šta obići u Toskani – Firenca

Za posetu Firenci vredi odvojiti minimum nekoliko dana, kako bi se natenane obišle sve znamenitosti koje ovaj veličanstveni grad poseduje. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, brojni muzeji će vas mamiti da ih obiđete. Najpoznatiji je svakako galerija Ufici, ali tu su i galerija Akademia i mnogi drugi.

Ako pak kao mi imate jedan dan za obilazak, u posebnom postu sam detaljno pisala o predlozima šta posetiti u Firenci za jedan dan. Sve predložene lokacije se nalaze na pešačkoj udaljenosti. Obilazak možete započeti od starog mosta, Ponte vekia, jednog od simbola Firence. Potom vas put vodi ka fontani u obliku divljeg vepra, Fontana del Porcellino. Trg Sinjorija sa Neptunovom fontanom i lođom Lanzi, pored kojih je i galerija Ufici nalaze se u neposrednoj blizini, a nešto malo dalje i firentinska katedrala i zvonik.

Ako pak imate više vremena, možete otići i do palate Piti i vrtova Boboli. Firenca je od Montekatinija udaljena sat vremena vožnje i obavezna je stanica prilikom obilaska Toskane.

Ponte vekio, Firenca
Šta obići u Toskani – Ponte vekio, Firenca
Kopija MIkelanđelovog Davida na trgu Sinjorija u Firenci
Kopija MIkelanđelovog Davida na trgu Sinjorija u Firenci
Firentinska katedrala
Firentinska katedrala

Cinque terre

Iako pripada pokrajini Ligurija, mnogi prilikom posete Toskani koriste priliku da obiđu nacionalni park Cinque terre koji čine pet sela smeštenih na liticama, sa kojih se pruža predivan pogled na plavetnilo mora. Cinque terre su od Montekatini Termi udaljena oko 140 km.

Riomađore, Manarola, Kornilija, Vernaca i Monterosso al Mare privlače pažnju turista i već decenijama su jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu. Kad odete tamo, saznate i zašto je tako. Pet ligurijskih sela i neobične šarene fasade kućica na liticama dobile su posebno mesto na mom blogu, te sam zaseban post posvetila upravo nacionalnom parku Cinque terre.

Riomađore
Riomađore
Manarola
Manarola
Vernaca
Vernaca
Monterosso al Mare
Monterosso al Mare

Nadam se da vam se dopao ovaj kratki obilazak Toskane. Ova predivna regija zahteva nekoliko odlazaka kako bi se zavirilo u svaki njen kutak i osetila prava atmosfera Italije.

Da li ste posetili Toskanu i šta se vama najviše dopalo?

6 thoughts on “Čarobna Toskana – šta obići za 5 dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *