Srbija
Mojih 20 predloga šta posetiti dok ste na Zlatiboru

Mojih 20 predloga šta posetiti dok ste na Zlatiboru

Zlatibor – planina borova, cvetnih livada i nepreglednih prostranstava. Planina prelepih vidikovaca i veličanstvenih krajolika… Planina prirodnih bogatstava i raznovrsnih aktrakcija. Zlatna planina i park prirode. Zlatibor neki vole i obožavaju, drugi osporavaju. Jedno je sigurno, poseta ovoj planini nikoga ne ostavlja ravnodušnim i nesporna je činjenica da postoji mnogo lokacija koje možete posetiti na Zlatiboru, a koje će vaš boravak učiniti zanimljivijim.

NASELJE ZLATIBOR

Centralni deo planine Zlatibor je sada već gradsko naselje Zlatibor, koje se nalazi u blizini varošice Čajetina. Ovo naselje je naziv menjalo tokom godina, od Kulaševca, preko Kraljeve vode i Partizanske vode, a od 1991. godine nosi naziv Zlatibor. Zbog toga ga mnogi mešaju sa nazivom same planine, koja je mnogo više od samog turističkog centra. Naselje je u potpunosti urbanizovano, sa brojnim hotelima, restoranima, kafićima, pijacom, Domom zdravlja, apotekama, zabavnim parkovima…

Međutim, planina Zlatibor pruža vam mogućnost da uživate u prelepim krajolicima u neposrednoj blizini turističkog centra, u miru i tišini, umirujućem zvuku vode pored jezera i reka, u šetnji stazama zdravlja, u vožnji bicikla biciklističkim stazama, u veličanstvenom pogledu sa mnogobrojnih vidikovaca.

Svi znamo da za obilazak Zlatibora i okoline nije dovoljan boravak od nekoliko ili desetak dana koliko obično provedemo na odmoru, jer obiluje prirodnim lepotama koje vredi videti i posetiti.

Kao neko ko uživa u svakom momentu provedenom na ovoj planini, gde dišem punim plućima, u ovom postu ću vam navesti neke od lokacija koje možete posetiti i videti dok boravite na Zlatiboru.

Izdvojila sam njih 20, a to je samo deo onoga što ova planina pruža. Za obilazak istih trebaće vam bar nekoliko dolazaka na ovu divnu planinu. Neke od lokacija možete kombinovati i posetiti u istom danu, jer se nalaze u istom pravcu.

POČETAK TURIZMA NA ZLATIBORU

Kažu da je razvoj turizma na Zlatiboru započeo u naselju Vodice i to davne 1750. godine kada je bogati sarajevski trgovac Hadži Nikola Selak ovde podigao svoj letnjikovac. Stoga ću i ja svoj post o 20 predloga šta posetiti na Zlatiboru i u okolini početi od prelepog izletišta koje se nalazi u ovom naselju.

1. IZLETIŠTE VODICE

Naselje Vodice udaljeno je 10 km od turističkog centra Zlatibor, a pripada selu Dobroselica. Do njega se dolazi magistralnim putem ka Novoj Varoši i Crnoj Gori. Podeljeno je rekom Crni Rzav i sa njene leve strane nalazi se omiljeno izletište lokalnog stanovništva, ali i turista koji posete Zlatibor, jer je na ovoj strani priroda i dalje ostala netaknuta.

Visoki beli borovi, nepregledna prostranstva i cvetne livade, ispresecani meandrima reke Crni Rzav, prava su oaza u okolini Zlatibora, gde možete uživati u miru i oćaravajućoj prirodi.

Izletište Vodice je posebno popularno za vreme prvomajskih praznika, gde mnogi odluče da upravo tu idu na uranak, a potom celog dana uživaju i muzici i zabavi, sve do zalaska sunca.

O zadivljujućoj lepoti ovih predela govori i činjenica da je krajolik ovog naselja jedan od najčešćih motiva na razglednicama sa Zlatibora.

Što se tiče parkinga, uređenog parkinga nema, ali duž puta, na nekoliko mesta, postoje proširenja gde se možete parkirati, a zatim se u par koraka spustiti do izletišta.

Izletiste Vodice
Izletište Vodice
Izletiste Vodice, sta posetiti na Zlatiboru
Izletište Vodice

2. GOSTILJE VODOPADI

U selu Gostilje, na Gostiljskoj reci, udaljeni 25 km od Zlatibora, nalaze se vodopadi Gostilje.

Prvi u nizu je najviši, visine oko 22 metra, a nizvodno od njega može se uredjenom stazom obići još nekoliko manjih vodopada i slapova, sve do ušća Gostiljske reke u reku Katušnicu. U okviru prostora za razgledanje vodopada postoji i dečje igralište, a moguće je i jahanje konja. U toku letnjih meseci, pravo je uživanje šetati pored vodopada i osetiti svežinu vode i vazduha.

Ispred ulaza u prostor za razgledanje vodopada nalazi se prostran besplatan parking, gde kupujete i ulaznice, a u blizini je i fudbalski teren i uređeni bazen za kupanje, kao i restoran, tako da je ovo predivno mesto idealno da ovde provedete ceo dan.

Gostilje vodopadi
Gostilje vodopadi – prvi u nizu i najviši vodopad
Gostilje vodopadi
Gostilje vodopadi
gostilje

3. EL PASO CITY

Na magistralnom putu ka Crnoj Gori, 14 kilometara od Zlatibora, nalazi se tematski park “El Paso city”. Naziv je dobio po istoimenom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Park se sastoji od nekoliko tematskih celina:

replike kaubojskog grada iz 19. veka na Divljem zapadu, u čijem centru dominira hotel, a ovde možete videti i kako je u tom periodu izgledala pošta, zatvor, banka, kancelarija šerifa… Osetićete pravu atmosferu Divljeg zapada, ali i pravog Teksasa, u delu gde su postavljeni karavani;

replike indijanskog sela – odnosno šest indijanskih šatora napravljenih oko logorske vatre; gde ćete imati osećaj kao da će iz nekog od šatora izaći pravi indijanski poglavica, i

zlatiborskog zaseoka sa crkvom, gde je predstavljena tradicija ovog kraja iz 19. veka, sa jezerom u kome se gaje pastrmke i sa brvnarama, koje su dobile ime po nekoj poznatoj srpskoj ličnosti, čiji lik se i nalazi na brvnari.

Tematski park “El Paso city” nalazi se pored samog magistralnog puta i ispred ulaza poseduje parking. Ulaz se naplaćuje, a o cenama se možete informisati na njihovom zvaničnom sajtu.

indijansko selo
Indijansko selo
Zlatiborski zaselak
Zlatiborski zaselak
karavani
Karavani
kaubojski grad
Kaubojski grad

4. DINO PARK

Ono što najmladji, a ni oni malo stariji, nikako ne propuštaju na Zlatiboru je poseta Dino parku.

Ovaj zabavni park, smešten u borovoj šumi u samom turističkom centru Zlatibora, poseduje 20 replika dinosaurusa i 20 sportsko-avanturističkih sadržaja. Parkom dominira Dino jezero, a pored njega nalaze se i mini zoo vrt, Dino dečije selo i brojni drugi sadržaji za decu.

Mnoge aktivnosti unutar Dino parka se dodatno naplaćuju, kao što su vožnja kvadova, mini golf, avantura park, jahanje dinosaurusa, tubing… od besplatnih sadržaja tu su dečiji zip line, Dino dečije selo sa mobilijarom, učionicom, crkvom, dino kutkom za slikanje, skeletom dinosaurusa u pesku za istraživanje, kao i mini zoo vrt. U svakom slučaju, celodnevna zabava je zagarantovana.

Nakon obilaska, predah možete napraviti u Kafe piceriji pored Dino jezera, ispod borova, a na samom izlazu u suvenirnici odabrati neku od igračaka u obliku dinosaurusa i druge suvenire.

Cena ulaznica u Dino park zavisi od broja i uzrasta osoba, a ista važi za ceo dan, bez obzira koliko puta u toku dana izadjete, pa se vratite. Adresa Dino parka je ul. Sportova bb.

Dino park - ulaz
Dino park – ulaz
dino jezero
Dino jezero
replika dinosaurusa
Replika dinosaurusa
Dino dečije selo
Dino dečije selo

5. PRERAST DOBROSELICA

U selu Dobroselica, na 23km udaljenosti od Zlatibora, nalazi se prerast u vidu kamenog mosta nastalog obrušavanjem pećinskih tavanica iznad vodenog toka.

U narodu je poznata i kao Točkovička pećina ili Šupljica. Južni otvor pećine nalazi se na 900 metara nadmorske visine, a prosečna visina pećine iznosi 15 metara i uživo izgleda impozantno. Kroz pećinu teče potok, koji u letnjim mesecima ponekada presuši. Potok koji je proticao kroz pećinu prirodni je faktor nastanka pećine.

Na putu do ovog prirodnog fenomena možete zastati na nekom od prelepih vidikovaca kojima Dobroselica obiluje.

Uređenog parkinga nema, ali ispred Prerasti, pored puta, moguće je parkirati auto na proširenju.

Prerast u Dobroselici
Ispred otvora Prerasti u Dobroselici
Prerast u Dobroselici
Prerast u Dobroselici
Prerasti u Dobroselici
S druge strane otvora Prerasti
Prerast u Dobroselici
Pogled na put

6. MUZEJ NA OTVORENOM “STARO SELO“ SIROGOJNO

U Sirogojnu, na oko 26 km od Zlatibora, nalazi se nasvakidašni muzej na otvorenom. Izgradnja muzeja započela je 1980. godine, prenošenjem autentičnih objekata iz okolnih zlatiborskih sela na lokaciju gde se muzej nalazi.

Muzej prikazuje kako su u drugoj polovini 19. veka i početkom 20. veka izgledale seoske kuće i pomoćne zgrade – mlekari, ambari, salaši…, kao i način života zadružnih porodica koje su u njima živele. Najstarija zgrada u ovom Muzeju je Vajat sa krstovima iz 1845. godine

U sklopu ovog interesantnog etno kompleksa postoji prodavnica suvenira, kao i krčma, koja nudi tradicionalnu, autentičnu hranu sa ovih prostora, a moja preporuka je da ukoliko posetite Muzej obavezno probate domaće sokove i “Eljdopitu” – pitu od heljde sa sirom.

Ispred ulaza u “Staro selo” postoji besplatan parking. U okviru prostora gde je Muzej izgradjen, odnosno pre samog ulaza nalazi se i Hram svetih apostola Petra i Pavla.

Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno
Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno
Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno – izgled jedne od kuća
Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno
Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno
Unutrasnjost zgrade

7. ZLATIBORSKA PIJACA

Gde najbolje osetiti tradicionalni duh jednog mesta, ako ne na lokalnoj pijaci…

Pijaca na Zlatiboru se nalazi u ul. Miladina Pećinara bb, pored stare autobuske stanice, a na istoj možete pronaći veliki izbor proizvoda iz zlatiborskog kraja, od pršute i kajmaka, brojnih začina i lekovitih bilja, preko poznatih džempera iz Sirogojna, do raznih suvenira.

Prošetajte pijacom i izaberite poklon iz ovog kraja za sebe i drage osobe.

8. STOPIĆA PEĆINA

Rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok, jedna je od najpoznatijih pećina u Srbiji i predstavlja spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Nalazi se izmedju sela Rožanstvo i Trnava, na putu za Sirogojno, a od Zlatibora je udaljena oko 25 kilometara. Stopića pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Čuvena je po bigrenim kadama, nastalim taloženjem krečnjaka, koje uz kombinaciju svetla i vode čine prizor veličanstvenim.

Kod Stopića pećine postoji parking, a zatim uredjenom stazom dolazite do impozantnog otvora koji predstavlja ulaz u pećinu. Temperatura unutar pećine je niža, pa ne zaboravite da i u letnjim mesecima obučete nešto sa dugim rukavima.

9. ZLATIBORSKO JEZERO

Na Zlatiboru, svi putevi vode do jezera. U samom centru, u delu Kraljeve Vode, nalazi se veštačko jezero, simbol Zlatibora. Izgrađeno je 1947. godine, dužine je 150 metara, a širine 50 metara.

Oko jezera postoji popločana staza za šetnju i klupice za odmor, a na samom jezeru se nalazi i par restorana, koji vam, osim hrane i pića, nude i divan pogled na jezero uz zvuk vode sa fontana.

Podjednako je lep doživljaj leti, na suncu, kada su bašte restorana otvorene, kao i zimi, kada iz udobnosti i topline restorana uživate u pogledu na zaleđeno jezero.

10. AVANTURA PARK

Pored zlatiborske pijace i u blizini početne stanice Gold gondole nalazi se najveći avantura park na Balkanu, Avantura park Zlatibor. Idealno mesto za sve ljubitelje adrenalina i zabave.

Park je pogodan već za decu od tri godine starosti, pa naviše, a obuhvata 7 različitih nivoa: nivo baby, nivo vrtić, nivo izazov, nivo gusar, nivo tarzan, nivo džungla i ostalo.

Cene ulaznica zavise od nivoa i uzrasta, a uz kupljenu ulaznicu, svaki od predviđenih nivoa možete preći samo jednom.

Ukoliko dolazite autom, u blizini Avantura parka postoji parking.

Avantura park Zlatibor
Avantura park Zlatibor
Avantura park Zlatibor
Avantura park Zlatibor

11. GOLD GONDOLA I VRH TORNIK

Najduža panoramska gondola na svetu, dužine 9 km, počela je sa radom u januaru 2021. godine. Povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornik, na visini od 1496 metara.

Do vrha se stiže za oko 25 minuta, a kod Ribničkog jezera se nalazi međustanica, gde možete napraviti pauzu i uživati pored vode. Vožnja gondolom pružiće vam mogućnost da iz jedne sasvim drugačije perspektive sagledate svu lepotu Zlatibora, njegovih beskrajnih proplanaka i šuma.

A kad se dovezete Gold gondolom do vrha Tornik, sačekaće vas nestvaran pogled na prelepe zlatiborske pejzaže.

gold gondola
Gold gondola
Ljuljaška na vrhu
Vrh Tornik
Vrh Tornik

12. SPOMENIK NA ŠUMATNOM BRDU

“NE DAM OVO SUNCA U OČIMA, NE DAM OVO HLEBA NA DLANU” stihovi su Vaska Pope urezani na spomeniku na Šumatnom brdu na Zlatiboru podignutom u znak sećanja na streljane partizanske ranjenike iz II svetskog rata.

Spomenik na Šumatnom brdu nalazi se na visini od 1072 metra nadmorske visine, a do njega vodi “staza zdravlja”, popločana pešačka staza, koja je osvetljena i noću. Staza vodi od Instituta “Čigota”, preko mosta iznad magistrale i duga je 2,3 km.

Važi za manje zahtevnu, a na putu do spomenika postoji i teretana na otvorenom. U kafiću kod samog spomenika, možete se okrepiti pićem i hranom nakon pešačenja.

Spomenik na Šumatnom brdu
Spomenik na Šumatnom brdu
Pogled na pejzaže Zlatibora
Pogled na pejzaže Zlatibora

13. DRVENGRAD

Etno selo na Mećavniku, izgrađeno po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice, nalazi se na oko 40 km od Zlatibora u pravcu planine Tara. Sa trgovima i ulicama nazvanim po poznatim ličnostima, ovo etno selo sadrži sve što ima jedno pravo mesto. Tako će vam se pružiti prilika da prošetate glavnom ulicom koja nosi naziv nobelovca Ive Andrića ili ulicama Nikole Tesle, Novaka Đokovića, Nikite Mihalkova, Branislava Nušića… sve dok ne dođete do Trga Dijega Armanda Maradone ili zalutate sokačetom Miodraga Petrovića Čkalje.

Brojni sadržaji Drvengrada su: crkva brvnara posvećena Svetom Savi, bioskop, poslastičarnica, hotel, prodavnica suvenira, restoran… Međunarodni muzički i filmski festival “Kustendorf” održava se u Drvengradu od 2008. godine, kada isti posete brojne svetske i domaće poznate ličnosti.

Sam Emir Kusturica je za Drvengrad rekao: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nikad nije.” Ulaz u Drvengrad se naplaćuje, a ispred ulaza postoji parking.

Drvengrad
Drvengrad
Crkva brvnara posvećena Svetom Savi
Crkva brvnara posvećena Svetom Savi

14. RIBNIČKO JEZERO

Na oko 8 km od Zlatibora nalazi se ovo veštačko jezero, dužine oko 2 kilometra. Nastalo je 1971. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, radi snabdevanja naselja Zlatibor i Čajetina pijaćom vodom. Bogato je raznovrsnim vrstama riba, a boja jezera dolazi od tamnog kamenja na njegovom dnu, dok se oko jezera nalazi četinarska šuma.

Međustanica je Gold gondole i nalazi se na pola puta do vrha Tornik. Kada siđete na međustanici, pešaka se spustite do jezera i uživajte u zvuku vode i mirisu četinara. Kupanje u jezeru je zvanično zabranjeno.

Ribničko jezero
Ribničko jezero
Ribničko jezero
Ribničko jezero

15. TRIM STAZA KARAULA

Ukoliko, pored šetnje, na odmoru praktikujete i vežbanje i održavanje redovne fizičke aktivnosti, a takođe vam je od značaja da to bude na svežem vazduhu, korisna će vam biti informacija da se na nekoliko lokacija na Zlatiboru nalaze teretane na otvorenom, igrališta za decu, ali i trim staze sa spravama za vežbanje.

Trim staza Karaula – Zlatibor nalazi se na kilometar i po od centra, u naselju Karaula.

Smeštena je u borovoj šumi i dužine je 740 metara. Pored staze za trčanje, nudi mogućnost vežbanja na paralelnom razboju, cik-cak gredi, horizontalnim merdevinama i drugim spravama. Pored svake sprave postavljena je tabla sa opisom načina vežbanja i glavnih karakteristika vežbi.

Trim staza Karaula
Trim staza Karaula
Trim staza Karaula
Paralelni razboj

16. MULTIMEDIJALNA FONTANA

30. juna 2022. godine, na dan opštine Čajetina, puštena je u rad multimedijalna fontana na jezeru u centru Zlatibora.

Svake večeri, brojni posetioci u prilici su da uživaju u očaravajućim muzičkim i scenskim efektima na vodenom platnu.

Multimedijalna fontana
Multimedijalna fontana

17. ROTACIONI RESTORAN TORNIK SKY

Ekskluzivni restoran, koji se kompletno rotira, bez šuma i vibracija, nalazi se na 4. spratu hotela Tornik. Portreti srpskih vladara u prirodnoj veličini, kao i mapa Dušanovog carstva, obeležje su ovog restorana.

Cene su za nijansu više nego u ostalim restoranima na Zlatiboru, ali to opravdava nesvakidašnji ambijent i fenomenalan panoramski pogled na Zlatibor i okolinu.

Adresa restorana je ul. Zlatne trube bb.

Rotacioni restoran
Rotacioni restoran
Mapa Dušanovog carstva
Mapa Dušanovog carstva
Rotacioni restoran
Rotacioni restoran
Portreti su u prirodnoj veličini

18. PANORAMSKI TOČAK

i zabavni park u centru Zlatibora – jedna od najnovijih atrakcija na Zlatiboru nalazi se u blizini jezera, preko puta hotela “Olimp”. Visine je 35 metara i poseduje 24 otvorene kabine. Samostalno korišćenje panoramskog točka moguće je za starije od 12 godina, a ulaznica se može kupiti ukoliko osoba/dete ima više od 98 cm. Vožnja panoramskim točkom traje oko pet minuta.

Pored ove zabavne sprave za decu i odrasle, zabavni park poseduje i “Autodrom”, “Valcer školjki”, “Gusenicu”, dečju vrtešku i dečji vozić, a u sklopu parka nalazi se i igralište za decu i teretana na otvorenom.

Panoramski točak Zlatibor
Panoramski točak Zlatibor
Pravila korišćenja
Prodaja karata
Panoramski točak Zlatibor
Panoramski točak Zlatibor

19. CRKVA SVETOG PREOBRAZENJA GOSPODNJEG

Kako se gradsko naselje razvijalo i širilo i kako je sve veći broj turista počeo da Zlatibor posećuje u vreme verskih i državnih praznika, javila se potreba da se u turističkom centru sagradi crkva. Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg se nalazi u samom centru naselja, a pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Izgradnja crkve započela je 1993. godine i trajala je punih dvadeset godina. Stepenicama pored kojih je zasađeno cveće penjete se do ulaza u crkvu, a sa leve strane ulaza nalazi se crkvena prodavnica.

Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg Zlatibor
Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg Zlatibor
Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg Zlatibor
Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg Zlatibor

20. SKI CENTAR GOLD MOUNTAIN, OBUDOJEVICA

U centru Zlatibora, na Obudojevici, nalazi se ski centar Gold mountain. S obzirom na to da se radi o veoma blagim stazama, ovaj ski centar idealan je za početnike skijaše, ali i sve ostale ljubitelje skijanja i zimskih sportova, koji su odlučili da dan provedu u centru Zlatibora.

Na samom ulazu u ski centar je bilet servis, gde se možete informisati o rentiranju skija, školi skijanja i kupiti ski pass. Osim staze za skijanje, postoje i poligoni za početnike, gde mnoge škole skijanja pružaju svoje usluge onima koji prvi put staju na skije ili snowboard. Poslednjih godina postoji mogućnost i veštačkog osnežavanja na stazama Obudojevice.

Na samom desnom kraju ovog malog ski centra nalaze se staze za sankanje. Možete iznajmiti gumu za sankanje ili doneti svoje sanke i uživati u snegu i zimi.

Još mnogo toga ostalo je za posetiti na Zlatiboru, o čemu ću pisati u nekom narednom postu. Ukoliko imate neki vaš predlog, rado bih čula. Pišite u komentarima.

A ako volite da obilazite Srbiju i interesuju vas zanimljive lokacije u našoj zemlji, pročitajte i moj post o jednom veoma interesantnom zabavnom parku, koji se nalazi u Batočini i otkrijte najduži lavirint od žive ograde u Evropi – Bora lavirint.

2 thoughts on “Mojih 20 predloga šta posetiti dok ste na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *